Stupnice pálivosti papriček

Všichni již z předchozího představovacího článku víme, že chilli papričky jsou pálivé díky jedné obsažené látce. Jedná se o kapsaicin. Tento alkaloid dokáže s lidským tělem divy. Někdo si konzumaci papriček doslova užívá a vyhledává pokrmy, v nichž se tyto ostré skvosty objevují.

Dokonce někteří z nás vyhledávají i dovolenkové destinace, kam by se mohli podívat a ochutnat místní zajímavé pokrmy. Často zde porovnávají své zkušenosti z předchozích cest. Zároveň bychom mohli podotknout, že hledají i inspiraci pro své vlastní vaření.

Takoví nadšenci pak často tvoří i svou osobní stupnici pálivosti papriček. My se teď podíváme na pět nejpálivějších druhů na světě.

Pálivost papriček se měří v jednotkách, jež se nazývají zkráceně SHU (Scoville heat units). Scoville jednotky pálivosti hodně vypovídají o tom, jaké množství kapsaicinu je obsaženo v papričce.

Nejpálivější papričky na světě

Nejpálivější papričky na světě jsou pěstovány ve Spojených státech amerických a jedná se o druh, jenž se pyšní názvem Carolina Reaper HP22B. Tato paprička obsahuje 2 miliony 200 tisíc Scoville jednotek pálivosti. S tímto počtem ji zatím jiný druh nepřekonal a za ní se naopak vyskytuje celá řada dalších chilli papriček, jež určitě stojí za zmínku.

Na pomyslném druhém stupínku potom stojí paprička, jejíž zemí původu je Trinidad a Tobago. Jedná se o druh Trinidad Moruga Scorpion. Na této pozici se umístila díky svým 2.009.231 SHU obsažených v papričce. Ve stejné zemi má pak svou kolébku i druh, jenž se umístil na 3. místě. Jedná se o 7Pot Douglah a umístil se zde s 1.853.936 Scoville jednotek pálivosti.

Na čtvrtém místě se pak objevuje druh Trinidad Scorpion Butch T, jenž se pěstuje v Austrálii. Na svou pozici v žebříčku se dostal díky svým 1.463.700 SHU. Poslední papričkou, jež uzavírá naši pětici nejostřejších druhů, je Naga Viper. Tu můžete ochutnat na území Velké Británie a těšit se můžete na 1 milion 349 tisíc Scoville jednotek pálivosti.

Léčivá dávka pálivosti

Jistě si dokážete sami představit, že vysoký obsah SHU moc neodpovídá denní léčivé dávce kapsaicinu. K tomu, abyste mohli docenit léčivé účinky papriček, vám plně postačí pouhých 400 miligramů. Tato dávka však není denní, jedná se o doporučenou dávku, kterou do svého těla můžete v ideálním případě dostat maximálně třikrát týdně.

Pokud si dáte méně, určitě chybu neuděláte, ale větší množství vám pak může místo zlepšení zdraví spíše ublížit. To ale dozajista nechcete, a proto se vyvarujete přemíře konzumace papriček.

Pokud si chcete užít účinků nejpálivějších paprik na světě, bude vám stačit opravdu minimální dávka, kterou si dáte jen na chuť. V zemích původu těchto gigantů v pálivosti papričkami pouze dochucují své pokrmy. Rozhodně je nekonzumují v celku tak, jak jsme to zvyklí činit my. Takže konzumujme, ale s patřičnou obezřetností.