Různé tváře chilli

Jste příznivci ostrých pokrmů? Rádi byste si přiostřili své pokrmy a přemýšlíte o tom, jakou formou to učinit? Od této chvíle již nebudete muset tápat v tmách. V tomto článku vám ukážeme několik tváří chilli. Po přečtení již jistě nesáhnete při svém výběru vedle.

Do jakých pokrmů mohu chilli použít?

Chilli je vcelku variabilní, můžete jej používat do různých pokrmů. Od omáček, přes smažené pokrmy, až po chléb namazaný máslem, obložený salámem a posypaný troškou chilli v prášku, či dokonce chilli omáčky. I tyto omáčky se vyrábějí v několika variantách. Setkat se můžete se sladkou formou chilli, ale také s tou ostřejší. Ta je ale spíše vhodná pro otrlejší strávníky, protože je opravdu hodně ostrá.

V jaké formě je na trhu chilli k dostání?

Ve skutečnosti se na trhu vyskytuje nepřeberné množství produktů, jež jsou vyrobené z chilli. Některé jsou sladší, jiné mají opravdu grády. Intenzita ostrosti je ovlivněna tím, z jakého druhu chilli papričky je daný produkt vyroben. Některé papričky jsou hodně ostré, u jiných byste naopak neřekli, že se o chilli jedná. I přes to vám však mohou z vašeho pokrmu pomoci vykouzlit výborné pohlazení po jazyku.

Teď už se však vrátíme k formě produktů z chilli. V obchodech můžete velice snadno sehnat pochoutku, jež se nazývá mash, jedná se o ostrou omáčku, možná bychom ji mohli též označit za jistý protlak nebo kečup z chilli. V těch ostřejších variantách objevíte i semínka, protože jak jistě všichni víme, ta jsou na papričkách nejostřejší.

Další pochoutkou, jíž můžete ochucovat například chléb namazaný vaším oblíbeným sýrem či další podobné, je chilli prášek. Tím si snadno trošku posypete svůj pokrm a můžete ihned konzumovat. Prášek však můžete použít i coby koření do svých oblíbených omáček, polévek či gulášů.

Pak se můžeme také setkat s různými pochutinami, o nichž bychom si dříve ve spojení s chilli nechali jen zdát. Jedná se například o čokoládu s příchutí chilli. Zpočátku jsme si nedokázali představit, že by takováto kombinace mohla slavit na trhu s pochutinami úspěch. Opak je pravdou. Chvilku po jejím zavedení na trh o ní začaly kolovat pochvalné zvěsti, a i my můžeme konstatovat, že stojí za ochutnání.

Chilli v celku – sušené či čerstvé?

Čerstvé chilli má mnohem větší intenzitu než to sušené. Na trhu však snadněji seženete sušené plody, ty čerstvé si můžete třeba zkusit vypěstovat na vlastní zahrádce nebo na balkoně v truhlíku. Sušenou chilli papričku můžeme opět nakrájet nebo natrhat do našeho oblíbeného guláše, nebo do omáčky. Z trošky čerstvého si pak můžeme v létě připravit chutné lečo, nebo si papričku můžeme přidat na obložený talíř, či do našeho oblíbeného zeleninového salátu.

Pokud však nemáte na vybranou a musíte se rozhodnout pro sušené papričky, nesmutněte. Někdy na přelomu července a srpna se na pultech našich obchodů začnou objevovat i čerstvé papričky. Kápnout však můžete i na konzervované chilli. Takže rozhodně budete mít z čeho vybírat po celý rok a domů s prázdnou neodejdete. Od této chvíle vaše pokrmy získají patřičný šmrnc, jenž si zaslouží.