Chilli paprička, seznamte se!

Každý z nás občas touží po ostřejší chuti, jež překvapí naše chuťové buňky a skvěle nabudí naše trávení. Jednou z možností, jež nám může tuto naši touhu splnit je chilli paprička. V následujícím článku si ji představíme trošku blíže. Zjistíme, jaké zdraví prospěšné látky se ukrývají v této řízné pochoutce nejen pro gurmány.

Odkud se k nám chilli dostalo?

Chilli paprička, někdy též označována coby feferonka, je plod papriky, jež se původně vyskytovala jen v tropických a subtropických oblastech. K nám se dostala díky zámořským objevům a následným obchodům. Nejhojněji se vyskytuje, ale i konzumuje v Mexiku. Mexičané milují pikantní pokrmy a z toho důvodu si své jídlo bez štiplavé papričky nedokáží představit.

Jistě si kladete otázky, jak je to s užíváním papriček v Evropě. I zde máme sympatizanty této potraviny. Oblíbili si ji totiž obyvatelé Balkánského poloostrova. Tato oblast se vyznačuje vhodnými podmínkami pro pěstování těchto papriček, ty pak dokáží úžasně dochutit mnoho zdejších oblíbených pokrmů.

Proč je chilli tak oblíbené?

Chilli je velice oblíbené z toho důvodu, že představuje nejen skvělé oživení pro vaše zeleninové saláty a obložené talíře, ale také skvělé koření. Mnoho kuchařů nahrazuje pomocí chilli koření pepř. Chilli koření je oblíbené zejména v Indii a pochopitelně bychom jej mohli najít ve většině indických pokrmů.

Co se týká dalších možností zpracování papriček, můžeme se setkat i s dalším druhem koření. To je velice oblíbené v Maďarsku a jedná se o mletou červenou papriku. Ta se vyrábí opět ve dvou variantách, a to sladké a pálivé. Obě variace snadno seženete i v našich obchodech a výborně si s jejich pomocí dochutíte jakýkoliv svůj pokrm.

Chilli, proč tak pálíš?

Chilli papričky vypadají různě, některé jsou hubené a dlouhé, jiné se vyznačují tím, že jsou malé a masivní. Chilli můžeme odhalit nejen na první pohled, ale i čichem. Plody papriky se vyznačují silnou vůní. Někdy se nám dokonce může stát, že její sílu pocítíme i na dotyk, a to zejména ve chvíli, kdy máme na rukou nějaké poranění.

Potom i málo pálivá paprika dokáže pěkně potrápit. Když budeme mít tu čest přijít do styku s extrémně pálivou paprikou, potom doporučujeme připravovat ji v rukavicích, protože ta dokáže štípat i přesto, že poranění nemáte žádné.

A proč vlastně chilli papriky tak pálí? Odpověď je vcelku jednoduchá. Celé tajemství tkví v obsažených látkách. Tedy hlavně v obsahu jedné látky, tou je kapsaicin. Zajímavostí však je, že tato látka je rozpustná zejména v tucích, ale také v alkoholu. Tím vás ale v žádném případě nechceme popuzovat k tomu, abyste při konzumaci papriček požívali pravidelně alkohol. Ten by poté mohl znehodnotit další blahodárné látky obsažené v tomto plodu.

Další látky obsažené v chilli

Chilli papričky jsou bohatým zdrojem vitamínu C a karotenu B. Tyto látky jsou zdraví prospěšné a mohou nám pomoci posílit imunitu a vyřešit některé další zdravotní problémy. Jak ale všichni dobře víme, všeho moc škodí a o konzumaci chilli papriček to platí dvojnásob. Chilli totiž může podráždit všechny sliznice, s nimiž přijde do styku. Podrážděny pak mohou být pohlavní a močové ústrojí. Takže všeho s mírou…